2013 i bøger

1
Nu er 2013 ved at gå på hæld og som ved enhver anden slutning, føres tankerne tilbage på de erfaringer man har gjort, de lykkelige stunder man har haft, de travle slidsomme dage, søvnløse nætter, spændende oplevelser og nye bekendtskaber. I morgen vil jeg præsentere min allerførste bogudfordring, som længe har været undervejs, men i dag har jeg taget en tur tilbage i året der gik, og set på de bøger jeg har været optaget af. I stedet for at liste dem alle, har jeg valgt at samle de bøger, som har gjort mest indtryk på mig.I marts læste vi på mit studie Johannes V Jensens Kongens Fald, en fuldstændig fantastisk stærk og kraftfuld roman, skrevet i et sprog jeg sjældent har oplevet smukkere. Jeg tryllebandtes over hvor velformuleret den var og hvor skrøbelig ordene kunne blive, når noget så voldsomt som en hesteslagtning blev malet som et kunstværk, et fyrværkeri af farver og former.

Det var også i marts, at jeg for første gang blev introduceret for Claus Beck-Nielsen (eller blot Nielsen), da jeg læste hans roman Claus Beck-Nielsen 1963 -2001. En helt ny verden opstod, en verden jeg ikke helt kan sætte ord på, men som både giver ufattelig god mening og samtidig er fuldstændig meningsløs. Identitet og samfund, individ og omgivelser er nogle af de stærke temaer han beskriver i sin stærke roman. Jeg skrev tidligere på året et indlæg om mit møde med Nielsen, som kan læses her.

Marts har tydeligvis været en heldig måned på bogfronten. Den sidste bog jeg læste i marts, var Mogens Klitgaards Der sidder en mand i en sporvogn. Denne roman gjorde et stort indtryk på mig. Samtidig med, at den fortæller om en enkelt familie og et enkelt liv, skildrer den også en tid og en historie, som kan være relevant at se tilbage på. Romanen følger næsten slavisk modellen for 30’ernes socialrealistiske litteratur og det er ekstremt spændende at betragte, hvordan samfund og levevilkår, kan påvirke litteraturen i så høj grad.

I oktober læste jeg Ved Vejen af Herman Bang. Jeg var dybt betaget af dette meget stærke værk. Dets rolige fortællestil, ydmyge og smukke beskrivelser og dybden i ordenes reelle betydning og de handlinger der sker, skjult bag ordene. En berigende oplevelse som jeg også har beskrevet i min anmeldelse, som han læses her.

I novembers tiltagende kulde læste jeg Madame Bovary af Gustave Flaubert. En roman som jeg, mens selve læsningen stod på, havde delte meninger om, men som jeg efterfølgende er blevet gladere og gladere for. De præcise beskrivelser af karakterne påvirkede mig så voldsomt, at jeg ikke kunne undgå at nære følelser for dem. Det er sjældent jeg oplever så høj en standard litteratur, at jeg med både krop og sjæl investerer mig selv i romanen. Min anmeldelse af romanen kan læses her.

James Ellroys The Black Dahlia har været en af årets største oplevelser. Jeg var fuldstændig åndeløs af spænding i størstedelen af romanen. Fascinationen af virkeligedens mord kombineret med denne ekstremt komplicerede krimi ramte mig virkelig. I mange dage efter jeg havde læst den, tumlede jeg med tanker og indviklede plots og rekonstruerede i hovedet de mange karakterers forløb og udvikling. Fantastisk læseoplevelse, som jeg har skrevet en anmeldelse af her.


Hvilke bøger har gjort mest indtryk på Jer i 2013? 

1 KOMMENTAR

  1. Yahya Hassan med sin digtsamling af samme navn, fangede mig. Med den kreative brug af sproget og de skrigende VERSALER blev digtene kastet i hovedet på læseren. At høre digtene blive læst højt af forfatteren selv, i den rå hal på Godsbanen, gjorde et enormt indtryk på mig. Nu venter jeg tålmodigt på din anmeldelse.

Comments are closed.