A Modest Proposal af Jonathan Swift

1
“A Modest Proposal” fra 1729 er et essay, Jonathan Swift skrev som en reaktion på Irlands daværende samfundsmæssige nedgang. I virkeligheden er den fulde titel “A Modest Proposal for preventing the Children of poor People in Ireland, from being a Burden to their Parents or Country; and for making them beneficial to the Publick” og når man forstår Swifts plan for at opnå dette, får titlen en  meget ubehagelig betydning. 

Swift foreslår, at hungersnøden og den store fattigdom i Irland kan undgåes, hvis de, der ikke har råd til mad til deres børn, i stedet sælger dem til overklassen, som så kan spise dem. På den måde tjener de fattige nogle penge, som går fra overklassen, der sagtens kan undvære dem, samtidig med at overklassen får frisk og lækkert kød, mens de fattige får råd til at brødføde sig selv. Swift udfolder denne idé henover cirka fyrre sider, hvor han både uddyber detaljer   og statistikker over børnenes bedste alder og vægt for salg og dertilhørende pris, og forklarer de samfundsmæssige forbedringer, hans forslag vil indebære. Han gør det hele med en seriøs og afmålt tone, som om det at spise børnekød er nøjagtigt det samme som det er at spise svinekød.

“I have been assured by a very knowing American of my acquaintance in London, that a young healthy child, well nursed, is, at a year old, a most delicious, nourishing, and wholesome food.”

Da Swift udgav essayet blev det modtaget som en joke, og i dag læses det stadig som ekstrem satire. Og det er da også virkelig morsomt at læse om, netop fordi det er så absurd en idé. Det alvorlige sprog og det direkte latterlige forslag har en komisk effekt, og jeg klukkede af latter, mens jeg læste essayet. Men bagefter kunne jeg ikke lade være med at tænke på, at dette essay, på trods af dets ekstreme forslag, alligevel opstod som et resultat af en voldsom hungersnød og et ludfattigt samfund. Selvom det virker som en absurd idé og fuldstændig usandsynligt, og selvom Swift højest sandsynligt ikke har ment det i alvor, så har han alligevel været omgivet af et folkefærd, der var så forfaldent, at han er blevet inspireret til at skrive dette essay. Swift var meget politisk interesseret, hvilket blot gør det hele endnu mere tragisk. 
“I think it is agreed by all parties that this prodigious number of children in arms, or on backs, or at the heels of their mothers, and frequently of their fathers, is, in the present deplorable state of the kingdom, a very great additional grievance.”
Jeg synes “A Modest Proposal” er ekstrem interessant læsning! Det er en meget ambivalent følelse, man sidder tilbage med, men den gør et utrolig stærkt indtryk, og man er underholdt hele vejen. 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.