Beat: på sporet af den amerikanske beatgeneration af Lars Movin

0

Beat: på sporet af den amerikanske beatgeneration er et forsøg på at forklare og betegne en litterær strømning i 50’erne og 60’ernes Amerika. Det er et portræt af et land og en kultur under opbrud, og af en række mennesker, der på hver sin vis satte deres præg på det, vi i dag forstår som beatlitteratur


Lars Movin følger, som titlen antyder, i sporet på de litterære skikkelser i jagten på information, og undervejs besøger han flere anekdotiske steder og møder et utal af mennesker, som var en del af det dynamiske centrum. Med fokus på især Jack Kerouac, William S. Burroughs og Allen Ginsberg bevæger Movin sig så langt ud, at grunden under ham bliver usikker (bogstavelig talt, da han forsøger at efterligne Kerouacs vandring til Desolation Peak i North Cascade Mountains). Det skinner tydeligt igennem, at værket er et resultat af et kæmpe projekt, som Movin har haft en intens kærlighed til. 

Værket er opdelt i tyve kapitler, der afspejler en alsidighed der er imponerende. Det indeholder ikke blot portrætter af de helt store navne, men beskriver også de mennesker, der stod i skyggen af tidens altoverskyggende helte. Der lægges vægt på de kvindelige forfatteres virke, på beatpoeternes koner, kærester og elskere, på jazzscenens indflydelsesrige navne, der var en af inspirationskilderne til den uafbrudte og vibrerende prosa, beatlitteraturen er kendt for, og endda også på et dansk eller skandinavisk perspektiv på beatlitteraturen. På trods af den imponerende dybde taber Movin alligevel tråden et par gange i sit forsøg på at få alt med. Beretningerne om Kerouacs, Burroughs og Ginsbergs livsforløb bliver brudt op i forsøget på at skabe en tidskronologisk rækkefølge, og det resulterer i forvirring og meninger, der går tabt. 

Under alle omstændigheder er beatgenerationen stadig utrolig spændende at læse om. Movin skriver i et fint og letforståeligt sprog, og formår endda at kaste et par sjove bemærkninger ind fra tid til anden. Den rejse han har været på, får man i en hvis grad lov til at følge, med ham som sin guide, og det er en fornøjelse. 
Min interesse for og kærlighed til beatgenerationen er selvfølgelig en drivkraft, men jeg tvivler på, at der er mange, der ikke vil nyde de fantastiske, skøre og somme tider uvirkelige beretninger, bogen har at byde på.