Den hemmelige historie om Twin Peaks af Mark Frost

0
Bogen er et anmeldereksemplar fra Bog&idé, og den kan købes her
I’ll see you again in 25 years”… Det var Laura Palmers sidste ord til Agent Cooper, da Twin Peaks sidste afsnit kørte over sendefladen. Og minsandten om det ikke er korrekt (med blot to års forsinkelse). Agent Cooper er tilbage! Og det samme er alle de spørgsmål, som ligesiden har spøgt hos seriens fans.

Den hemmelige historie om Twin Peaks og kaffe
Den hemmelige historie om Twin Peaks består af en samling arkivmateriale fundet 25 år efter Dale Coopers forsvinden efter seriens afslutning. FBI-agenten “TP” får som opgave at gennemgå arkivmaterialet og identificere den ukendte arkivar. Dokumenterne fremlægges “som de er fundet” med arkivarens notater og TPs notater. Der forekommer altså tre forskellige narrativer: de indsamlede dokumenters, hvor Twin Peaks og byens beboeres historier fortælles, arkivarens og TPs. Som læser må man holde tungen lige i munden, når man selv må lege detektiv og forsøge at samle trådene.
 
Dokumenterne starter i en tid længe før det Twin Peaks, vi kender,  eksisterede, og via ekspeditionsdagbøger fra Clark og Lewis og fortællinger om indianerstammen Nez-Perces indføres vi i egnens forhistorie. Langsomt begynder bekendte navne at dukke op, historier og slægtskaber folder sig ud og farvelægger de karakterer, vi kender fra serien. Cirka en tredjedel inde i bogen er det som at være inde i det velkendte univers, og nye detaljer, historier og fakta dukker op i mundrette bidder. Karakterer, som ikke har haft betydningsfulde roller i serien, står pludselig i et andet lys, og avisejeren Dougie Milford (man husker ham nok mest for skænderierne med broderen og Twin Peaks’ borgmester Dwayne Milford) viser sig for eksempel som en mand med mærkværdige og betydningsfulde forbindelser. Det mest interessante og opslugende ved bogen er, at den inddrager og sammenkæder virkelige begivenheder og mennesker med fiktive. Der forekommer private samtaler mellem Milford og præsident Nixon, ligesom Ronald Hubbart, grundlæggeren af Scientology, indgår som en central figur i en del af bogen. 
 
Jeg spottede flere uoverensstemmelser mellem bogen og serien undervejs. Men det ville ikke undre mig, hvis der er en mening med det. I Twin Peaks er alt muligt, og der er forbindelser mellem de mest usandsynlige ting. Den hemmelige historie om Twin Peaks er den tredje bog af Mark Frost, som sammen med David Lynch har skrevet og produceret serien, og det er for mig et tegn på, at alt i bogen er nøje overvejet – også uoverensstemmelserne. 

Den hemmelige historie om Twin Peaks er fangende, forførende og forvirrende – på den helt rigtige måde! Den første tredjedel kan måske virke lidt tung, hvis man forventer et gensyn med karakterne fra serien med det samme, men tålmodigheden betaler sig af, og i sidste ende giver det bogen og dens arkiv-format en større autenticitet. Jeg vil anbefale den til alle, som har set og nydt serien! Og især til alle dem, som også sidder klistret til skærmen hver mandag, når nye episoder ruller over skærmen.  
Den hemmelige historie om Twin Peaks og donuts
OVERBLIK OVER ANMELDELSE
Den hemmelige historie om Twin Peaks
Tidligere indlægJordbærpigen af Lisa Strømme
Næste indlægHar døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.