Fahrenheit 451 af Ray Bradbury

3

I Ray Bradburys dystopiske fremtidsroman portrætteres et amerikansk samfund, hvor bøger er blevet ulovliggjort, og hvor brandmænd er beredte døgnet rundt til at køre ud og brænde de bøger, der fra tid til anden bliver opsnuset hos naboer eller venner. Protagonisten, Guy Montag, er en af disse brandmænd, og han lever et umiddelbart normalt liv indtil han en eftermiddag, på vej hjem fra arbejde, møder naboens teenagedatter Clarisse. Clarisse er anderledes og mærkværdig, og hendes usædvanlige strøtanker sætter gang i en udvikling hos Guy. Snart bliver det en tradition, at de to mødes, når Guy har fri og følges hjem, og da Clarisse en dag udebliver, er Guy sikker på, at der noget galt. Dagen efter stjæler han en bog, mens han er på arbejde, og herefter eskalerer historien hurtigt. Guy må tage et afgørende valg: at følge normen og forsvinde tilbage ind i systemets destruktive ødelæggelser eller at kæmpe for bøgerne og litteraturen, som han knapt nok ved, hvad er.

“There must be something in books, something we can’t imagine, to make a woman stay in a burning house; there must be something there. You don’t stay for nothing.”

Selvom romanen foregår i en nær fremtid, som nok er forbigået os nu (romanen er fra 1953), rammer den alligevel nogle ømtålelige emner i samfundet i dag. Efter Guy oplever en ældre kvinde sætte ild til sig selv for at blive ved sine bøger, mærker han en tvivl ved det han gør, og tager ikke på arbejde dagen efter. Hans chef tager på sygebesøg hos ham, og her hører vi for første gang noget af forklaringen på den udvikling der er sket. De mange nye medier fremmede hastighed, hurtig udvikling og fart, og efterhånden blev folk så vant til de flygtige oplevelser, at alt der krævede bare lidt mere tid blev degraderet og tilsidst ulovliggjort “in the name of the public happiness”. Medierne omkring os ændrer os på mange måder, og gør os vant til at få nyheder hurtigt og effektivt. Vi vænner os til at skimte artikler og tekster, og vi bliver utrolig dygtige til at forstå meninger ud fra enkelte stikord. Gør vi det også i sådan en grad, at bogformatet bliver mere og mere uoverskueligt? Fordybelsen og roen ved at bruge flere timer på en roman bliver måske mere og mere utiltrækkende for folk? 
Bradbury sætter spørgsmålstegn ved nogle emner, der stadig i det samfund vi har i dag, er relevante, og det gør værket tidsløst. Romanen er et skræmmebillede, en uhyggelig fremtid og en verden, man på alle mulige måder vil undgå. 

“The magic is only in what books say, how they stitched the patches of the universe together into one garment for us.”
Bradbury har udtalt, at Fahrenheit 451 blandt andet er inspireret af det indtryk det gjorde på ham som ung, da han lærte om branden af biblioteket i Alexandria og om nazisternes bogbrændinger. Bøgernes svaghed understreges også i titlen, Fahrenheit 451, den temperatur, hvor papir begynder at brænde. Fahrenheit 451 er en bog om bøger, og om kærligheden til det skrevne ord og alle de historier det kan indeholde. Overalt titter udpluk fra andre værker frem, og selvom man på romanens sider befinder sig i et samfund, hvor bøger er bandlyste, er det at læse romanen lidt som at bevæge sig gennem gangene i et bibliotek, hvor tilfældige titler springer i øjnene og glider forbi, mens man passerer. 

Fahrenheit 451 er et utrolig kløgtigt sammenskruet stykke litteratur. Den er uhyggelig, dyster og destruktiv, men den tilbyder også et lille glimt af håb. 

3 KOMMENTARER

  1. Det er virkelig en fantastisk roman, og du har som altid skrevet en klokkeklar anmeldelse, der yder bogen komplet retfærdighed. Og så er jeg altså vild med din udgave!

  2. Grundideen i bogen er genial. Jeg må dog indrømme, at jeg var lidt skuffet, da jeg læste den i sin tid. Jeg håbede sådan på, at bogen ville påvirke/røre mig mere, end den gjorde, og et eller andet sted følte jeg, at den var lidt for kort. Jeg syntes, der manglede lidt mere kød på den, til at den for alvor kunne bide sig fast.

    Mvh.
    Den lille Bogblog

Comments are closed.