Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt

0
Bogen
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Bog&Idé og den kan købes her
I 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en tragisk ulykke. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er et indblik i smerten ved at miste et barn. Bogen er et gennemgående paradoks, hvor smerten, som beskrives, er for tung og intens til at blive beskrevet. Det resulterer i en hjerteskærende collage af både ældre og nyere dagbogsnotater, erindringer, citater fra litterære stemmer og beskrivelser af Carl. Collagens fragmenter udtrykkes ved de forskellige tekststørrelser og typer samt placeringen på siden – som er de faldet tilfældigt ned over papiret som blækfyldte tårer. 
 
En nat fuld af rædsel
En nat så fuld af rædsel
En nat så fuld af rædsel, så fuld af rædsel, så fuld af rædsel, så fuld af rædsel, så
 
Jeg kan ikke forme en sætning
Mit sprog er goldt


Jeg læste bogen sammen med min læseklub, og selvom vi var lidt uenige om, hvorvidt montageformen og de forskellige former for tekstbidder fungerede, var vi alle begejstrede over skønheden i det velformulerede sprog og intensiteten og desperationen i beskrivelserne af livet efter at have mistet et barn.

Det er sjældent jeg bliver rørt, når jeg læser, og endnu sjældnere, at jeg må knibe en tåre, men Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage gik lige i hjertet. Av. Jeg blev rørt over venskabet og fællesskabet omkring den sørgende familie, jeg blev rørt over broderskabet og de stærke søskendebånd, over den poetiske kærlighed og den rå ærlighed. Da Carls ene bror, Johan, sidder lammet af sorg i en stol på en hospitalsgang uden at kunne gå ind og se Carl for sidste gang, og hans 12-årige bror tager hans hånd og siger “Kom”, da flød vandet i mine øjne over. 
 
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er en rørende fortælling om tab og sorg, og samtidig er det en udforskning af sproget og dets mangelfuldhed i beskæftigelsen med døden. I min læseklub talte vi også om bogens terapeutiske virke, og om hvordan Aidts sorg og de mange tekstuddrag fra forfattere og digtere i sorg måske kan hjælpe andre. Bogen er ikke en guide til sorgforståelse, men den åbner et rum. Et rum hvor sproget er nedbrudt og ikke længere fungerer, og måske er det netop i kraft af dette, at der er plads til alle følelser, plads til at de råber, skriger, hyler, græder, tuder og bare er. 
 
Har døden taget noget fra dig
så giv det tilbage
giv dét tilbage
som du fik af den døde
da I stod i regnen i sneen
i solen og den døde var levende
og vendte sit ansigt mod dig
som ville han spørge om noget
du ikke mere husker og han
havde også glemt det og det er 
en evighed
en evighed siden nu
Bogen "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" af Naja Marie Aidt
OVERBLIK OVER ANMELDELSE
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Tidligere indlægDen hemmelige historie om Twin Peaks af Mark Frost
Næste indlægA Reader’s Utopia: BUDAPEST. Bestsellers & Alexandra
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.