Havblik af Kristín Marja Baldursdóttir

8

Anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal

Havblik handler om Flora. En midaldrende kvinde fra Reykjavik, som netop er blevet fyret fra sit arbejde for at erstattes af en yngre model. Efter måneders jobsøgen og en eviglang følelse af utilstrækkelighed opstår der en mulighed for hende, og pludselig befinder hun sig i en lille fiskerby i Vestfjordene, hvor hun skal male et hus. Her møder hun en organist og tre udenlandske kvinder, som viser sig at være store musikalske talenter. Men de døjer også med sorger, skuffelser og spøgelser hjemmefra.

Island og islandsk natur og kultur er tæt på mit hjerte, og jeg drages altid mod det. I Havblik tegner Baldursdóttir dog et billede af en hidtil ukendt side af Island. Et grisk, kynisk og hierarkisk statussamfund, hvor manglen på job og penge er et degraderende tegn på svaghed. Det er det samfund, Flora flygter fra, da hun tager ud til Vestfjordene – et samfund, som har skubbet hende væk, fordi hun hverken er en mand eller ung. I stedet er hun fraskilt og mor til to voksne børn, som har deres egne liv at se til.

Mødet med organisten og de tre syngende kvinder sætter gang i en udvikling hos Flora. I mødet med disse kvinder og deres forskellige kulturelle baggrunde, konfronteres hun med nye tanker om kvindens rolle i samfundet, om moderrollen og om ikke længere at passe ind. Til at starte med medfører det vrede, arrigskab og dyb irritation, men langsomt vendes det til engagement og energi, som hun kaster i nye projekter. Flora er, trods ensomheden og arrigskaben over den uretfærdige behandling, hun er blevet tildelt, en temmelig sej kvinde. Hun trækker sig selv ud og op af brok og jammer, hun giver ikke op, og hun tager imod de muligheder, der byder sig. Det er sjældent, man i litteraturen hører om stærke, hårdføre og morsomme 60-årige kvinder, som Flora.

Havblik handler ikke kun om kvinder og hieraki, men også om venskab og kærlighed på uforudsete steder. Den har et lidt mystisk ophold ved ægteskabelig vold, hvor den næsten imiterer kriminalromanen, og enkelte scenarier virker kunstigt opsatte. Havblik er en udemærket bog om vigtige og oversete emner. Den indeholder fantastiske, stærke naturskildringer, som alt liv og handling påvirkes af, og den gør det med en skæv og varm humoristisk stemme. Men den bliver også gentagende og til tider usammenhængende og haltende.

8 KOMMENTARER

  1. Greetings! Very useful advice in this particular article!
    It’s the little chаnges that produce thе most significant changes.

    Thanks for sharing!

  2. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice afternoon!

  3. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

Comments are closed.