Invasionen af Madame Nielsen

0
Invasionen af Madame Nielsen
Anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal. Invasionen: en fremmed i flygtningestrømmen af Madame Nielsen. 

Invasionen af Madame Nielsen


Sin næste må man hjælpe, men ikke de, der har bevæget sig ind i dette bur, denne afgrund mellem to stater. De er fortabte. 

I Berlin, august 2015, finder Madame Nielsen sig selv i et skæbnesvangert øjeblik i den europæiske historie. Præcis hvad det hele går ud på er endnu uklart, men medierne strømmer over med billeder af og beretninger om mennesker, som strømmer over  de europæiske landegrænser. Hun ved ikke, hvad hun skal stille op, men hun ved dog, at noget må hun gøre. Herfra starter hendes dannelsesrejse op igennem Europa, hvor hun “tilfældigvis” følger de samme stier og veje, som flygtningestrømmen følger.  
 
Men det synes umuligt, strømmen er en “Distortion”-festival uden arrangører, en demonstration uden skilte og med et mål, der er som en drøm, en bevægelse uden talsmænd, ingen ansvarlige øverste, man kan sagsøge eller forhandle med, bare denne strøm af udmattede, sultne, frysende, råbende, taknemmelige og utaknemmelige, og så snart man vender en af dem ryggen, er hun væk, men der står allerede en ny anden og har krav på at være din næste.

 

Madame Nielsen har i sine tidligere forfatterskaber også været drevet af en mission. Om det har været at finde sin identitet eller at indføre demokrati i Irak, har hun altid været drevet af noget, og det samme er tilfældet i Invasionen. Hun følger flygtningestrømmen fra Thessaloniki til Danmark og møder på sin vej både flygtninge, frivillige og de passerede lokalsamfund. Samtidig med at hun hælder suppe op til desperate flygtninge, reflekterer hun over menneskets eksistens og samtid, Vor Tids Europa. Hun er aldrig en del af flygtningestrømmen, men hun er heller ikke ikke en del af den, og i denne mellemposition fortæller hun om, hvad der udspiller sig for øjnene af hende, men også hvad der foregår inde i hende. Hun bliver aldrig politisk, og hun kommenterer ikke på de mange synspunkter, som medierne har været overstrømmet af siden begyndelsen: det rige Europa, som burde hjælpe mere eller de, i nogles øjne, faretruende religiøse forskelle mellem “dem” og “os”.
Invasionen er ifølge bogens omslag en dannelsesroman, men præcis hvor denne dannelse sker, er ikke til at sige. Madame Nielsen kommer tilbage til Danmark med oplevelser, møder og fortællinger, men en udvikling er der ikke sket. Hun virker lige så fortabt som før, måske fordi verden stadig står uændret. Denne håbløshed er måske uundgåelig, men den er også frustrerende, og det gør, at bogen føles lang på trods af de blot 190 sider.  
 
Læs Invasionen hvis du vil have et anderledes indblik i flygtningestrømmen. Det er ikke nødvendigt at have fulgt nøje med i de daglige diskussioner om flygtninge og flygtningestrømmen, og romanen giver et indblik på et medmenneskeligt niveau, hvor det handler om de enkelte individer, som lige så godt kunne være dig, mig og os alle sammen. 
Invasionen af Madame Nielsen close-up Grene
OVERBLIK OVER ANMELDELSE
Invasionen
Tidligere indlægMånedens gang: marts
Næste indlægUnboxing: en video
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.