Jane Eyre af Charlotte Brontë

2
Jane Eyre er fortællingen om en kvindes liv og om hendes personlige kampe med retfærdighed, kærlighed og lykke. Jane bor hos sin afdøde onkels familie, da historien begynder. Her bliver hun overset og mishandlet af sin fætter og sine kusiner, hvis drillerier hun konsekvent må forholde sig til. Janes skrøbelige ydre er ikke i overensstemmelse med hendes indre, og hun slår igen, når hun bliver slået. Janes tante ender med at sende Jane på en kostskole, hvor hun de næste mange år af sit liv bor. Hendes start er hård, og den ubehagelige forstander er skrabet med pengene og ildeset selv hos personalet på skolen. Jane gør sig alligevel nogle betydningsfulde venskaber på skolen, og hun lader sig opsluge af undervisningen i sådan en grad, at da en af lærerinderne flytter, overtager Jane hendes job. Efter nogle år tørster hun efter noget nyt, og hun får en stilling som personlig lærerinde for en lille fransk pige. I sin nye stilling møder hun Mr. Rochester, som er den lille piges adoptivfar. Mr. Rochester er en meget speciel mand, men tilsidst vinder han Janes hjerte, og hun er villig til at give ham sit liv, indtil hun erfarer en grufuld hemmelighed, han har holdt skjult for hende. Hun flygter i nattens mulm og mørke, og må etablere sig og skabe et nyt liv fra begyndelsen. 

“Beauty is in the eye of the gazer.”

Jane er en stærk, stærk kvinde. Hendes vilje og hendes idé om retfærdighed er der ingen, der kan rykke ved. Selv i de situationer hvor hun er allermest udsat, og hvor hun blive følelsesmæssigt trampet på, står hun ved sine idealer. Hun kæmper sig igennem fattigdom, hjemløshed og ubarmhjertighed uden at hendes vilje på nogen måde svækkes, og det gør hende umådelig elskelig. Til tider har man lyst til at bande over hendes uselviske handlinger og hendes ophøjede ideer, men samtidig er det disse handlinger og ideer, der skaber hendes stærke, kvindelige karakter. Jane udvikler sig, i sin hjertesorg, til en uafhængig kvinde, og det er udelukkende hendes egen styrke, der leder hende på rette vej.

“I am no bird; and no net ensnares me: I am a free human being with an independent will.”

Fortællingens opbygning, der spænder fra hendes barndom til hun er voksen, er spændende, og jeg kan rigtig godt lide denne form for portrættering af et liv. Jane opholder sig mange forskellige steder i sit liv, og nogle episoder af hendes liv fylder betydeligt meget mere end andre. Hendes tid hos Mr. Rochester blev både lidt for lang og lidt for rørstrømsk for mig, men så snart denne tanke opstod, satte hun i flugt og bevægede sig dermed videre til det næste kapitel af sit liv. Hendes rejser giver romanen en interessant dynamik, de holder begivenhederne i gang, og de formår at binde vigtige øjeblikke i hendes liv sammen som perler på en tråd. 

2 KOMMENTARER

  1. Jeg har besluttet mig for at læse denne fortælling meget snart. Har for nylig set en virkelig god filmatisering af bogen (eller kan man egentlig sige det, hvis man ikke har læst bogen?), så har virkelig lyst til at læse fortællingen, da jeg forestiller mig, at den må være mindst lige så god :) Og denne fine anmeldelse bekræfter mig i, at filmatiseringen ikke er gået i en helt anden retning end bogen :)

Comments are closed.