London kalder af Ken Follett

0
London kalder er min bogudfordrings ottende bog, og det er min gode veninde, som har anbefalet den til mig. 


Ken Folletts roman foregår i 1941, under anden verdenskrig, hvor luftrummet er spækket med Tysklands luftvåben Luftwaffe, der på ufattelig vis skyder det ene britiske fly ned efter det andet. I England er de overbeviste om, at tyskerne er i besiddelse af teknik, som kan forudsige deres ankomst, og romanens rammefortælling og forsøg på at opspore denne nye teknik foregår i kamp mod tiden, fordi de engelske fly stadig falder som dominobrikker. 

Romanens fokus veksler mellem den unge Harald Olufsen, som bor på den lille jyske ø Sande i Danmark, Hermia, som er flygtet fra Danmark og nu arbejder i Danmarksafdelingen i England, hvor hun står for at snige oplysninger fra Danmark til England, og Peter Flemming, en dansk politibetjent, der ikke blot følger og håndhæver nazisternes love i Danmark, men også føler sig berettiget til at indføre sine egne strenge love. De tre karakterer har alle indbyrdes forhold til hinanden, og langsomt bliver de tre perspektiver bragt sammen i romanens bragende slutning. 

Da Harald ved et tilfælde opdager en mærkelig tysk installation på Sande, får det endegyldig betydning for englænderes forsøg på at mindske deres tab i bombetogterne. 

Romanen er baseret på en sand historie, om to unge mænd der krydsede Nordsøen for at aflevere tyske militæroplysninger til England. Det at historien er baseret på en sand begivenhed, samt Folletts fantastiske evne til at skildre Danmark utrolig realistisk, gør romanen både spændende og overbevisende. Når man som dansker læser en roman, der foregår i Danmark, men som er skrevet af en udlænding, er der stor sandsynlighed for, at det kan blive et flop, men Follett har virkelig gjort alt arbejde bag romanen grundigt, og det skinner tydeligt igennem. De første år af Danmarks besættelse; de spæde skridt i modstandsbevægelsen, samarbejdspolitikken og jødehadet er alt sammen med i romanen og det bliver fremstillet på en fin måde ved de forskellige karakterer, romanen er sammensat af. 

Jeg synes romanen var virkelig spændende, hovedsageligt fordi den giver et indblik i Danmark under besættelsestiden. Desværre var der også nogle elementer, som jeg generede mig under læsningen. Beskrivelserne og samtalerne med Churchill virkede banale og en smule malplacerede, nogle af baggrundskarakterne virkede flade eller for ekstreme, og fra tid til anden blev jeg frustreret over de evigtlange detaljerede beskrivelser af flyvemaskiners opbygning. Man bliver næsten guidet i at skulle ud og flyve selv, hvilket overhovedet ikke er nødvendigt for historien. På trods af det, var jeg alligevel underholdt størstedelen af bogen.  Tidligere indlægNewin #6
Næste indlægOrange is the new Black af Piper Kerman
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.