Read-a-thon #4 En løbende opdatering

44


Klokken nærmer sig 14.00, hvilket betyder, at forårets read-a-thon går i gang om et øjeblik. Jeg har de sidste mange måneder set krydset i kalenderen komme nærmere og nærmere, og jeg har glædet mig. Jeg har sammensat en bunke af bøger, nogle har jeg omhyggeligt overvejet, og andre har jeg mere tilfældigt kastet i. Min erfaring siger mig, at en god blanding af lidt forskelligt er bedst.

I morges forsøgte jeg at sove længe uden alt for meget succes. I stedet har jeg været ude på en lang gåtur (spist en is i solskinnet, for lidt senere at løbe i læ for snevejret – hvad sker der lige?!) og handlet de sidste snacks. E er i gang ved gryderne, han har nemlig fået tjansen at lave mad til i aften, så jeg ikke behøver løfte en finger. Nu har jeg lavet den første kop kaffe, og jeg vil bruge de sidste tyve minutter inden start på at finde alle de andre glade læsere, hvis døgn jeg gerne vil følge. 

Kl. 15.48 Jeg har netop læst den sidste side af George Orwells Animal Farm, som jeg har læst synkront med min læseklub. Det er anden gang, jeg læser den, og fuldstændig ligesom første gang gyste det i mig, da jeg læste de sidste sider. Fantastisk historie! Nu vil jeg opdatere mig lidt hos de andre deltagere og finde ud af, hvilken bog jeg skal gå i kast med. 

Kl. 17.20 Gryderne har været i gang hele eftermiddagen, og en liflig duft har spredt sig i lejligheden, og nu melder sulten sig. Lidt tidligt måske, men under alle omstændigheder har jeg lagt Knausgårds Om Vinteren fra mig for en stund for at spise aftensmad. Tiden forsvinder med Knausgård, og indtil videre er Om Vinteren lige så knivskarp og isnende sprød, som jeg havde regnet med. 

Kl. 20.20 Jeg har vendt den sidste side i Om Vinteren. Af en eller anden grund er det et af de allersidste essays, “Operation” som står tydeligst ud. Og det er på trods af, at stort set alle hans essays blændede mig. Jeg kan overhovedet ikke forklare hvorfor, for det afviger meget fra det, jeg holder af ved de andre. Nu vil jeg tage en lille pause, lave en kop te, nusse katten og fundere over hvilken bog, der skal være min næste. 


Kl. 21.50 Jeg havde svært ved at beslutte mig for den næste bog, men mens jeg sad og kiggede lidt i dem, blev jeg bidt af Tænkepausen Sprog af Mikkel Wallentin og endte sørme med at læse det hele. Det er jo en forholdsvis lille bog med kun 13.484 ord, men ikke desto mindre var den både lærerig og meget morsom. Jeg kluklo hvertfald flere gange. Jeg kan godt mærke, det er ved at blive aften og at mørket påvirker mig, men jeg fortsætter ufortrødent med den næste bog… Men hvilken? 

Kl. 00. 08 Efter en længere kaffepause begyndte jeg på The Wizard of Oz. Den er jeg nu næsten halvvejs med, og den er virkelig fin indtil videre. Jeg nyder at læse den, men jeg kan godt mærke trætheden. Den kommer i bølger, og jeg forsøger at afværge den ved at hoppe lidt på stedet. 

Kl. 01.42 Den sidste side i The Wizard of Oz er vendt. Jeg er træt, og det har været lidt af en kamp her til sidst, på trods af at fortællingen var noget så fin! Nu vil jeg gå i seng med en lydbog i ørene og med alarmen sat til tidligt i morgen, så jeg kan fortsætte læsningen. Held og lykke til jer, som holder jer vågne hele natten!

Kl. 07.06 Søvn var lige hvad jeg havde brug for. Mine ømme øjenlåg er ikke længere ømme, og resterne af tungheden i mit hoved skal nok forsvinde, når jeg har fået lidt morgenmad og en kop kaffe. Og dernæst vil jeg gå i gang med min femte bog. Enten Anne of Green Gables eller Jeg er Pilgrim. Hvor forskellige de to bøger end er, så har jeg faktisk lidt svært ved at vælge, fordi jeg tror begge kan have en god – omend forskellig fra hinanden – effekt her i de næste morgentimer. 

Kl. 10.17 Jeg begyndte på Jeg er Pilgrim og efter cirka hundrede sider blev det lidt for hårdt for mine øjne. Skriften står meget tæt på siden, og selvom den er virkelig spændende, måtte jeg indse, at det ikke fungerede. Så jeg gik i stedet i gang med Anne of Green Gables og er nu cirka hundrede sider inde i den. Anne er vel nok en spøjs lille pige, og det er simpelthen så hyggelig en historie. Især fordi solen i øjeblikket varmer mine kinder og kaffekoppen mine fingerspidser. 


Kl. 12.36 Anne of Green Gables er fin, men nu har jeg egentlig også fået nok finhed. Hun er virkelig en finurlig pige med en stærk vilje og stålfasthed, som både er sjov og forståelig, men det er lidt som om historien sidder fast nu. Indtil videre har historien malet et smukt portræt, men nu savner jeg noget udvikling. Jeg fortsætter stille og roligt og satser på at det cirka passer med, at jeg har læst den færdigt kl. 14

Kl. 14.02 Fem minutter før sluttidspunktet færdiglæste jeg Anne of Green Gables. Den blev bestemt bedre til sidst, slutningen havde alligevel lidt mere alvor på sig, og det kunne jeg godt lide. Men helt glad ved den er jeg nok alligevel ikke. Nu sidder jeg og roder lidt med en stemningsvideo for det sidste døgn, og kan jo ved samme lejlighed gøre status over forårets readathon.

Jeg har læst fem bøger fordelt på 1.015 sider. Jeg er faktisk ret overbevist om, at det er min rekord, hvilket undrer mig en del, da jeg i denne omgang slet ikke har været lige så god til at forberede mig og samtidig har følt mig tynget af de eksaminer, som allerede lurer, og som efterhånden burde være afklaret. 

Som altid har det været noget af det hyggeligste, og jeg ville ønske, det varede to døgn, så jeg havde endnu mere tid til at dele læseglimt med andre deltagere undervejs. Jeg håber, I også har haft et dejligt readathon! 


ENGLISH BELOW
___________________

In about half an hour this spring’s read-a-thon will begin. Some of the books I’ve picked are carefully considered, while others are  randomly chosen.
I tried to sleep in late this morning, but obviously couldn’t. Instead I went for a long walk, had an ice-cream in the sun and then – 10 minutes later – it started snowing (what is going on?!). Now I’ve made the first cup of coffee and I’m pretty much ready to begin.

3.48 pm I’ve just finished Animal Farm by George Orwell. This is my second time reading it and it was just as fantastic as I remember it to be. The ending still sends chills down my spine! Now the trouble is to pick the next book from my pile.

5.22 pm I’ve started reading the Norwegian author Karl Ove Knausgaards second essay collection and it’s exactly as beautiful as I imagined. I’m enjoying it immensely, but the lovely smell coming from the kitchen has forced me to take a little break and have an early dinner. Afterwards I’ll continue sinking into this dark winter wonderland. 

8.20 pm Now I’ve turned the last page in Knausgaards collection  of essays and it was just magnificent. For some reason that I can’t explain it is one of the last essays that I find most out-standing. It doesn’t really contain any of the elements, which I adore so much in the other essays, so exactly why it left such a big impression on me I can’t say. 

9.50 pm It was pretty hard deciding what book to read and while flicking through them all randomly I got caught in a small book about language and ended up reading all of it. I learned a few new things and had a lot of fun at the same time. It has become quite dark outside now and I affects me a little but I’ll keep on reading. On to the next book… but which one? 

00.11 am After a coffee break I started reading The Wizard of Oz. Now I’m about half-way in and I’m enjoying it a lot so far. It’s such a cute story. I am, however, beginning to feel pretty tired and I’m trying to avoid it by doing jumping jacks.

1.42 am The last page of The Wizard of Oz has been turned and I am tired now. Despite the lovely story, it has been a bit of a struggle the past hour and I’ve decided to go to bed with an audio book. I’ve set the alarm for tomorrow morning so I can continue the reading. Good luck to those of you who are staying up all night! 

7.06 am Sleep was much needed! I feel a lot better now and after some breakfast and a cup of coffee I am ready for my fifth book. Which, of course, I still haven’t decided on yet. 

10.17 am I started reading I am Pilgrim, but after about a hundred pages the small letters started annoying my eyes. It is such an interesting story so far, but I had to put it aside for something easier on my eyes. Now I’ve read the first hundred pages of Anne of Green Gables and it is definitely the right choice. This snug story unfolds perfectly while the morning sun warms my face. 

12.36 pm Anne of Green Gable is starting to bore me a little. The novel has painted a beautiful portrait, but I miss progress. Anne might be a witty, forceful young woman with smart remarks and an dreamy attitude but it has become too much now and I find myself drifting away in my own thoughts instead of reading. However, I will continue reading and I think I will be able to finish the book just in time. 

2.02 pm Five minutes before the end time I turned the last page in Anne of Green Gables. It’s still not a book I’m overwhelmed by, but the ending definitely made it a whole lot better with a more serious tone. Now I’m working on a short video from the last 24 hours, but first let me sum up the experience.

I read five books which in total is 1.015 pages. I think it’s my personal best which is a little surprising to me since I’ve been feeling the weight of exams on my shoulders all the time. Anyhow, it’s been a great 24 hours and I’ve loved being part of this community once again. Make sure to stay tuned as I’ll post a short video soon! 

44 KOMMENTARER

 1. Det var virkelig hyggelig at skyde læsningen igang med synkronlæsning i læseklubben! Det burde vi næsten gøre til en tradition :D Jeg håber du hygger dig og glæder mig til at høre, hvad du skal læse som det næste!

 2. Åh, 'Animal Farm'. Det er altså bare sådan en god bog. Jeg tror også sagtens, jeg kunne få gavn af en genlæsning. Den er så allegorisk, at man kan trække meget ud af den ved en opfriskning, forestiller jeg mig.

  Hvad er den næste bog på din læseliste? Din stak ser vildt lovende ud. Glæder mig især til at høre, hvordan dit møde med den søde Anne Shirley går!

 3. Ja, det var det virkelig! Glæder mig til at læse, hvad du synes om den. Jeg er jo så evigt glad for den. Og ja, jeg er med på at det skal være en tradition fra nu af!
  Jeg er begyndt på Knausgårds Om Vinteren. Jeg havde tænkt, jeg ville læse nogle få essays og springe lidt til og fra den, men nu kan jeg ikke helt give slip, så fortsætter nok bare med den :-)

 4. Ja, der var virkelig mange elementer, som jeg havde glemt, og jeg er sikker på, at flere af dem heller ikke var åbenlyse for mig første gang jeg læste den. Men den afsluttende vindues-scene var ligeså stærk denne gang, som første gang.

  Jeg er gået i gang med Knausgårds Om Vinteren. Jeg havde slet ikke tænkt, jeg ville læse den ud i en omgang, men nu er jeg blevet bidt, så mon ikke jeg ender med at bruge de næste par timer på den :-)

  Åh ja, det glæder jeg mig også til. Nu har den bog også stået og pyntet alt for længe. Jeg håber, det går godt med din læsning! :-)

 5. Ja. Jeg kan godt forestille mig, den ikke mister sin kraft. Det er nemlig en vildt stærk scene! Jeg kan faktisk huske, jeg så en tegnefilmsversion af bogen engang som barn, og selvom jeg ikke helt forstod den historiske kontekst, fandt jeg den enormt skræmmende. Og meget uhyggelig.

  Og det lyder herligt! Jeg har hørt så meget godt om bogen på arbejdet, og selv læst et par passager, når jeg har haft den mellem hænderne. Den virker virkelig til at være velskrevet!

  Og det kan jeg godt forstå! Det er også sådan et 'must-read'. Min læsedag går herligt indtil videre – jeg snupper snart en black classics og derefter er det tid til tegneserie. Ah.

 6. Åh, en tegnefilm! Det lyder ret dystert. Men også meget interessant. Gad vide om man kan støve den op i dag?

  Den er virkelig også fantastisk. Jeg har lige læst den færdig, og jeg er altså blæst væk.. igen igen igen. Det bliver jo næsten helt kikset efterhånden, men Knausgård kan åbenbart ikke skrive noget, der ikke påvirker mig haha :-) På en måde er vinterstemningen meget mere til stede end efterårsstemningen er det i "Om Efteråret". Det kan jeg meget godt lide.

  Det lyder som en god plan! Jeg kom også til at tænke på det tidligere – at jeg jo helt har glemt mine ulæste Black Classics, da jeg sammensatte min læsebunke. Oh well, man kan ikke nå det hele.

 7. Den er vildt dyster! Jeg fandt den faktisk lige på YouTube.
  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YGCo5Tva39s
  Fuld film: https://www.youtube.com/watch?v=Wss6vvFOoeY

  Jeg skal ikke kunne sige, om den holder, når man ser den som 25-årig. Men jeg har faktisk lyst til at gense den. For åh, den skræmte mig fra vid og sans dengang. Og den er vildt politisk, så vidt jeg husker.

  Og det er altså herligt – og slet ikke kikset! Tænk at en forfatter kan have så meget indflydelse på en. Og at det er en sikker vinder hver gang. Det er altså en gave!

  Og ja, Black Classics er netop et godt afbræk i større læseprojekter. Plus jeg får dårlig samvittighed, når jeg tænker på, hvor mange jeg har stående på hylden (gisp!), så forsøger at huske dem i ny og næ :) Til gengæld kan man jo altid lige få læst en – readathon eller ej!

 8. Lige præcis!
  Hvor er det dejligt at du læste Oz. Det er sådan en fin historie. Det er de efterfølgende historier om Oz i øvrigt også, og de kan varmt anbefales.
  Sov godt så længe, søde Ida. <3

 9. Håber du har sovet godt. Jeg startede morgenlæsningen med et par tegneserier i solskinnet – ah, dejlig måde at starte morgenen på :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

 10. Haha, fedt :D
  Det er gået ganske fint, ja! Er lige begyndt på min fjerde bog, The Amber Spyglass, men jeg skal jo afsted om lidt under 1,5 time :(

 11. Haha, fedt :D
  Det er gået ganske fint, ja! Er lige begyndt på min fjerde bog, The Amber Spyglass, men jeg skal jo afsted om lidt under 1,5 time :(

 12. Godmorgen:0) Håber at du fik sovet godt! jeg vil så gerne læse "The Wizard of Oz", der længe har stået på min læseliste, men er bare ikke rigtig kommet til den endnu… Må jeg snart gøre noget ved! Er du frisk til at læse de sidste timer?

 13. Godmorgen til dig også! Jeg faldt hurtigt i søvn og sov uafbrudt indtil alarmen ringede. "The Wizard of Oz" var virkelig fin. Den var perfekt til et readathon. Hvis ikke jeg havde læst den i forbindelse med readathon, ville den nok have stået ret længe uden at blive læst – så jeg har det nok lige som dig med, at jeg aldrig lige ville være kommet til den. Det kan dog anbefales!

  Ja, jeg har læst lige siden jeg stod op, men har været lidt forvirret og begyndt på begge mine to sidste bøger, som jeg nu cirka 100 sider inde i hver. Det var måske lidt fjollet :-)

 14. Den er nemlig smadderfin! Og så sjov og finurlig.

  Jeg er meget spændt på, hvad du tænker om slutningen på 'Anne'. I hvert fald synes jeg, bogen blev lidt bedre dér – selvom Anne Shirley ikke rigtig er min yndlingskarakter.

  God slutspurt!

 15. Ej, hvor har du nået meget, søde Ida! Det har simpelthen været så hyggeligt at følge din læsning. Og jeg synes vi skal gentage synkronlæsningen til næste Read-a-thon! Jeg glæder mig allerede :D

  Jeg er virkelig enig i, at det kunne være fantastisk hvis det strakte sig over 2 døgn!

Comments are closed.