The Monster af Madame Nielsen

0
Madame Nielsen
The Monster, Madame Nielsen

Anmeldereksemplar fra Forlaget Gyldendal

Madame Nielsen har begået endnu en roman – denne gang overrasker hun med en dystopisk thriller.

I vinteren 1993 rejser en ung europæer til New York for at blive en del af performanceteateret The Wooster Group. Den unge europæers fortid er slørret, men vi ved, at han tilsyneladende og ved et tilfælde, nogle år forinden under en koncert, skubbede de sovjetiske masser over kanten og satte historien og verdensorden, der brød sammen i 1989, i skred.

Nu er han i New York. Han har hverken penge eller et sted at bo. Kun en liste med telefonnumre og adresser, som nogen har givet ham. To tvillingebrødre i silkepyjamas lukker ham ind, og han omsluttes af et parallelunivers i velour – et mørkt univers som tilsyneladende står stille i en mekanisk gentagelse hver aften. Her skal han forløse den nye verdensorden af ligegyldighed og tilfældighed.

Så bøjede de sig begge ned og stillede deres bakker i den druerøde eller lavendelfarvede velour, trådte frem til ham og tog hver deres læderrem og spændte dem om hans håndled og derefter de to fodremme, og til sidst, i fællesskab, det store bælte, der skulle holde hans overkrop opret og fast ind mod stoleryggen. De trådte tre skridt tilbage og så på ham. “Are you readyyy!” råbte de begge som børn, der er midt i en leg, de har leget hundredvis af gange før.

Scener i scener i scener

Teaterkunsten spiller en afgørende rolle i romanen. Alt udspiller sig i scener – The Wooster Group, gentagelserne i tvillingernes lejlighed og de lange, formålsløse vandringer i New Yorks firkantede gader. Hovedpersonen genproducerer og ”genlever” endda den ikoniske og famøse film af Jørgen Leth ”Andy Warhol Eating a Hamburger”. Warhol går igen igennem hele romanen. Hans værker råber fra tvillingernes vægge og rumsterer i hovedpersonens tanker, og på den måde tydeliggøres nutidens sammenblanding af det falske og det virkelige. Den gennemførte intertekstualitet placerer romanen et sted mellem fiktion og noget, der minder om forskning, hvor teksten roligt, undersøgende og urovækkende behersket stiller spørgsmålstegn ved den verden, vi lever i, men i endnu højere grad den verden, vi går i møde.

Alt – natten og rummet – svulmede og sitrede af betydning og meningsfylde på en måde og i en grad, som verden og livet aldrig før havde gjort. Samtidig var hele natten ét eneste rædselsvækkende fald ud i det tomme rum […]

Det er ikke kun Andy Warhol, vi møder, men også Paul Auster og Bret Easton Ellis. Og hovedpersonen krydser i den grad veje med den overfladiske facadeverden, Patrick Bateman fra American Psycho lever, ånder og slår ihjel i. En verden af ”[…] bankers, credit default swap traders, currency traders og future assets traders, som ikke længere lever af brød, guld eller olie, men alene af håb og forventninger (til en fremtid, de ved, aldrig skal komme).”

En uigennemskuelig og fabelagtig roman

Susan Sontag, som pludselig dukker op, skriver blandt andet, at kunsten ikke blot er længere, dens uskyld er taget, og i dag må den konstant og for evigt retfærdiggøre sig selv. Måske er det det, performancegruppens flygtige, tilsyneladende tilfældige og spontane kunst går ud på. Måske er det noget helt andet. Intet er gennemskueligt i The Monster, men der er til gengæld ingen tvivl om, at det er en fabelagtig roman. De svimlende lange sætninger, som Madame Nielsen konstruerer i absolut skønhed er enormt velegnede til denne genre, hvor uroen ligger på lur i bogstavernes hjørner. Monsteret i The Monster er rædselsvækkende behersket, og det tilbyder ingen udgang.

Læs mere om Madame Nielsen og hendes tidligere identiteter her

 

 

 

 

 

 

 

 

OVERBLIK OVER ANMELDELSE
The Monster, Madame Nielsen
Tidligere indlægKatten med vinger. En aften med Murakami og oversætterkunst
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.