The Walking Dead #1 og #2 af Robert Kirkman

3


Da denne apokalyptiske series helt, Rick Grimes, vågner op af et koma, erfarer han hurtigt, at verden har undergået en ekstrem forandring, mens han har været bevidstløs. Gaderne er tomme, husene forladte og en stilhed har lagt sig som en tung dyne over hans hjemby.  I en desperat søgen efter sin kone og søn opdager Rick, at byen alligevel ikke er helt forladt. Grumme vandrende lig bevæger sig sløvt rundt i krogene og efterlader ham med endnu større frygt og bange anelser for sin familie. Efter at have forstået alvoren af de levende døde tager Rick afsted til den nærmeste storby, Atlanta, for at finde sin familie, og her bliver han mødt af et blodigt arsenal af zombies, som han kun med nød og næppe formår at undslippe. En ung mand, Glenn, redder ham ud af byen og fører ham til en lille lejr uden for byen, hvor en lille gruppe mennesker holder til. Her finder Rick sin kone og søn og nogle af de mennesker, som han i den nærmere fremtid tvinges til at stå sammen med mod de blodigste og voldsommeste strabadser. 

“In a world ruled by the dead, we are forced to finally start living.”

Det er efterhånden længe siden, jeg startede med at se AMCs TV-serie The Walking Dead, men allerede dengang satte jeg mig for, at læse tegneseriehæfterne, der ligger til grund for TV-serien. Efter at have læst de to første hæfter, kan jeg konkludere, at de er alt hvad jeg havde forventet – både på godt og ondt. 

Det der tiltrækker mig ved apokalyptiske fortællinger som denne er hjemløsheden, forvirringen, kaosset, samfundets totale nedbrud og dets ekstreme følger. Det er den gruopvækkende tanke om at vågne op en dag uden en hverdag i en verden uden struktur og kontrol. Hvad vil der ske? Og hvordan vil vi håndtere det? Robert Kirkman skriver i sin introduktion, at serien aldrig var ment til decideret at vække uro (selvom det selvfølgelig er et plus, hvis den gør), men at tanken bag i stedet var at fastholde en karakter henover mange år, at portrætterer den udvikling et menneske undergår i en verden, hvor intet længere er, hvad det var. Og det er præcis det, der gør denne serie så utrolig stærk. Vi følger en enkelt familie på nært hold og via deres oplevelser, får vi et indblik i denne skrækindjagende verden, hvor det ikke nødvendigvis er de mange zombies der er uhyggelige, men i stedet samfundsnedbruddet og fjernelsen af enhver etisk handling. Det er ikke blot en kamp mod zombies, det er en kamp mod alle, en kamp om mad, en kamp om ly og en kamp om sikkerhed. 

De to første hæfters handling er meget lig TV-seriens. Hæfterne indeholder dog et noget større persongalleri, hvilket til tider forvirrer mere, end det bidrager med noget godt. Samtidig springer handlingen i hæfterne hurtigt og ofte i tid og sted, så man forgæves gnider siderne mellem fingrene, fordi man tror, der gemmer sig et overset ark imellem dem. Det er altså ærgerligt. 

Kirkman formår at virkeliggøre fortællingen, der ikke kun omhandler zombies, men også forelskelse, romantik, venskab og familieværdier. Alle er de underlagt dette nye mørke, der skaber konflikter og skyld, og der gør det at være glad til noget nær forkert for de uheldige karakterer. Dialogen er ikke altid den bedste, men enkelte samtaler er alligevel spot on. Dette gælder for eksempel en længere samtale mellem Rick og gårdejeren Hershel, der har meget forskellige syn på zombies. 

De to første hæfter virker til at være en lovende start, og jeg ser frem til at læse videre og få indblik i nogle af de begivenheder, TV-serien har sprunget over.

The Walking Dead er en serie for dig, der har en fascination og måske endda en lille frygt for samfundssammenbrud og apokalyptiske fortællinger. Den handler om sammenhold og personlig udvikling i en grum verden, men du skal ikke være typen, der knytter sig alt for hurtigt til fiktive karakterer, da de falder nådesløst på stribe. 


3 KOMMENTARER

  1. De tegneserier er så fede! Jeg har pt. læst til og med bind 8, men jeg håber på at købe 9+10, næste gang Saxo har rabat på de engelske bøger :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

Comments are closed.