To all the books I’ll never read

4
Jeg blev inspireret af booksandquills og den fineste, fineste video, hun har lavet om alle de bøger, hun aldrig kommer til at læse. Sanne er den eneste booktuber, jeg følger – men med hendes kloge ord, professionelle videoer og brede viden om litteratur, er det svært at lade være. 
I kan se videoen herunder – jeg synes, den er noget så smuk. 


 

Og så fik videoen mig til at tænke på alle de bøger, jeg (nok) aldrig kommer til at læse. Enkelte er helt konkrete værker, som jeg har forsøgt mig med flere gange, andre er mere abstrakte. Forestillinger om bøger, jeg gerne vil læse, klassikere, som regel, som ved deres status som “klassiker” automatisk placerer dem på en mental to-read liste, som jeg inderst inde nok godt ved ikke bliver realiseret.

En af disse bøger, som jeg aldrig får læst, er Moby Dick af Herman Melville. Jeg er begyndt på den flere gange, men hver gang er jeg gået i stå. Det er ikke fordi, jeg ikke var underholdt (Ishmaels møde med kannibalen Queeqeg er fantastisk!), men det er bare ikke lykkedes mig at læse længere end par hundrede sider. 

Ligeledes med The Canterbury Tales, som jeg heller ikke har læst færdig, selvom jeg egentlig gerne vil. Den kræver bare omhyggelighed, tid og overskud, og det er ikke altid, jeg har det. På den anden side, er de små historier også fine hver for sig, og så vidt jeg husker, gjorde Chaucer aldrig værket færdigt så der venter ikke en stor finale.. Er der bøger, som du aldrig kommer til at læse? Hvilke og hvorfor? 


ENGLISH BELOW
_______________________


I was inspired by the lovely video by booksandquills about the books she’ll never read. Sanne is the only booktuber that I follow – and her professional videos, clever wit and impressive knowledge makes it impossible not to. This video is especially lovely though and it made me think of all the books that I’ll never read.
 
Some of them are specific books that I’ve tried (and tried again) to read but never managed to finish. Others are more abstract – ideas of books that I want to read. Often it’s classics that – by their status as a classic – automatically places it on my mental to-read list. 
 
One of these books, that I’ll never read, is Moby Dick by Herman Melville. I’ve tried to read it several times, but I’ve never succeeded. It’s not because I wasn’t entertained (Ishmael’s meeting with Queeqeg the cannibal is fantastic!), I just never reached further than a couple of hundred pages. 


It’s the same with The Canterbury Tales, which I’ve never finished. It demands time, patience and a clear mind, and it’s not always I’ve got that. On the other hand, the short stories are fine separately as well, and I’ve enjoyed the ones I’ve read! Besides, as far as I recall, Chaucer never did finish writing it so it’s not like there’s a grand finale waiting at the end. 

What are some of the books you’ll never read? And why do you think you’ll never read them? 
Tidligere indlæg5 books to read this autumn
Næste indlæg#Fridayreads
Ida Thordis Mølmer
I'm a 20-something woman from Denmark who's a little bit (a lot) obsessed with language, literature, reading and writing. In 2017 I finished my master's degree in Scandinavian Language and Literature, and now I'm a job hunter living in Norway.

4 KOMMENTARER

 1. Der er nogle klassikere jeg er på begyndt, men aldrig kommet igennem. Om jeg nogensinde når det, tror jeg ikke – hvis de ikke fanger, så kan jeg simpelthen ikke tvinge lysten (:

  – A

 2. Hi Ida, Sanne’s youtube channel is very impressive. I didn’t know that such an excellent literary tube exists. Her channel is also useful for English learning because it is possible to switch on the English subtitles during viewing. Thank you for informing us.
  I have two kinds of unread books on my shelf. First, there are books which very foreign to me, such as Thomas Mann’s “Doctor Faustus”. Why is that so? I haven’t rooted knowledge in the field of music, and I just can not put myself into the described social class.
  The other kind of unread books are books I have bought in advance because I know that are the themes I am really interested in, such as novels of Sofi Oksanen, or John Williams “Stoner” and some others.
  However, I have a pretty lousy conscience in the unread books of category one. I should really try to change my habits.
  Best wishes
  Wolfgang

 3. Jeg har Fjordor Dostojevskijs ‘Forbrydelse og Straf’ stående på min hylde. Det er mange år siden, jeg købte den, og jeg har haft den i hænderne flere gange. Men aldrig er jeg nået ret langt. En ung mands overlegne ide om at slå nogen ihjel, fordi han ikke mener, at det vil – eller behøver – tynge hans samvittighed, er uhyggelig i sig selv. Men Dostjojevskijs beskrivelser af forarmelse og sørgelige skæbner er barske. Man kan næsten ikke skelne Raskolnikovs virkelighed fra hans mareridt, og det er ubehagelig læsning. Specielt husker jeg mareridtet om den stakkels hest, der bliver tæsket til døde, tilsyneladende uden grund. Jeg ville gerne læse Dostojevskijs behandling af menneskets allermørkeste færdig, men jeg tror aldrig, jeg kommer til det.

  Vh
  Charlotte

  • Hej Charlotte

   Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Forbrydelse og Straf er både en svær roman at læse på grund af dens tema og dens længde. Det tog hvert fald virkelig lang tid (og en god portion tålmodighed) for mig at læse den færdig. Puh. På den anden side, så tror jeg ikke, det er en bog, hvor man virkelig mister meget ved ikke at læse den færdig. Det lyder hvert fald til, at du har fået meget ud af at læse det, du har.

   Bedste hilsner
   Ida

Comments are closed.